logo

Niepubliczne Centrum Kształcenia Ustawicznego Ośrodek Szkoleniowy i Języków Obcych "Turex-Bis"​

tel. 603 899 175          Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Kursy przygotowujące do pracy w różnych specjalnościach

Bukieciarz, florysta
 
Słuchacze którzy ukończą kurs otrzymują Zaświadczenie wydawane na podstawie  rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 
11 stycznia 2012 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz. U. z 2012 poz.186)
 
 Zagadnienia:
- artystyczne układanie roślin
- bukieciarstwo, florystyka
  niezbędne wiadomości z anatomii i fizjologii oraz hodowli roślin
  ozdobnych niezbędnych w bukieciarstwie.
  towaroznawstwo roślin ozdobnych
  towaroznawstwo wyrobów przemysłowych z zakresu bukieciarstwa.
- kompozycje z roślin ozdobnych – artystyczne układanie roślin
  techniki tworzenia układów kompozycyjnych z roślin ozdobnych
  technika tworzenia układów kompozycyjnych z roślin żywych
  i utrwalonych
 
Przedmioty związane z zawodem BHP:
    - bhp w zawodzie, przepisy przeciwpożarowe, pierwsza pomoc przedmedyczna.
    - przepisy prawne, zawieranie umów i ich wykonywanie.
 
Zajęcia praktyczne
- praktyka u potencjalnych pracodawców - kwiaciarnie, giełdy,
  wytwórcy, ogrodnicy, sprzedaż własnych kwiatów, wystrój wnętrz
  i terenów, targi, wystawy, tworzenie własnej firmy,
- ćwiczenia na giełdzie kwiatowej
 
Obsługa kas fiskalnych

 
Program szkolenia obejmuje
 
Kasy fiskalne - wprowadzenie:  
- Wstęp
  - Opis techniczny kas fiskalnych
  - Uruchomienie i obsługa kasy
  - Format paragonu
  - Operacje raportów
  - Raport z pamięci fiskalnej
  - Instrukcja programowania - raport systemu - sieci IRC
  - Zajęcia praktyczne na kasach fiskalnych
 
Praca kasjera:
  - Podstawy prawne gospodarki kasowej
  - Wyjaśnienie określeń użytych w instrukcji kasowej
  - Ochrona wartości pieniężnych - badanie banknotów i monet
  - Zapas gotówki w kasie
  - Odpowiedzialność kasjera
  - Dokumentacja obrotu kasowego
  - Poprawianie błędów w dowodach kasowych
  - Obrót kasowy
  - Raport kasowy
  - Niedobory i nadwyżki w kasie
  - Depozyty
  - Ewidencja obrotu kasowego
  - Zagadnienia prawne
  - Zobowiązania podatkowe
 
 
Absolwenta kursu obowiązuje znajomość:
  - obsługi klienta w sposób profesjonalny i kulturalny,
  - obsługi kas fiskalnych
  - minimum sanitarnego
  - bhp w zawodzie handlowca-sprzedawcy oraz przy obsłudze sprzętu komputerowego, kas fiskalnych (w tym zasady ergonomii).
 
 
Absolwent kursu powinien wykazać się następującymi umiejętnościami:
  - fachowej i uprzejmej obsługi klienta,
  - obsługi kas fiskalnych,
  - udzielania rabatu,
  - doliczania zadanego narzutu,
  - prac inwentaryzacyjnych,
  - sporządzania arkuszy spisowych – protokóły,
  - stosowania w praktyce przepisów z zakresu minimum sanitarnego,
  - zachowania zasad bhp i ergonomii.
 
Przykłady prac
  - przygotowanie stanowiska pracy sprzedawcy
  - przyjmowanie i wydawanie towarów
  - praca na kasach fiskalnych: uruchamianie i obsługa kasy, regulowanie należności, udzielanie rabatu
  - badanie banknotów i monet
  - drukowanie raportu
  - tworzenie zapasu gotówki w kasie
  - czynności związane z inwentaryzacją
  - przyjmowanie zwrotu zakupionego towaru – protokół
 
 
 
Kucharz małej gastronomii
 
Cel kursu
 
Kurs przeznaczony dla wszystkich osób, które chcą nabyć i udokumentować kwalifikacje niezbędne dla profesjonalnego wykonywania czynności prowadzenia małej gastronomii.
 
Zdobyty certyfikat będzie cennym dodatkiem przy poszukiwaniu pracy w charakterze kucharza małej gastronomii.
 
Zakres kursu:
 
-Towaroznawstwo
-Surowce gastronomiczne
-Maszyny i urządzenia gastronomiczne zasady obsługi
-Systemy zabezpieczenia jakości potraw
-Obróbka wstępna
-Techniki sporządzania półproduktów i potraw
-Podstawy dietetyki
-Zasady układania jadłospisów i przeliczania receptur
-Zasady żywienia
-Ciasta, desery i napoje technologia i wykonanie
-Zasady obsługi konsumenta w małej gastronomii i organizacja pracy
-Zasady porcjowania i dekorowania potraw
-Przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładzie gastronomicznym oraz pomoc w nagłych wypadkach
-Przygotowanie produktów i zestawów do egzaminu wewnętrznego
-Przestrzeganie zasad Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP) i Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP)
-Wdrażanie systemu HACCP w gastronomii

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies.
Kliknij 'Zgadzam się', aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.